Laatste wijziging: 14 april 2014
Ga naar de beginpagina  Chat Emailgroepen Zoeken op de website  Verstuur een e-mail  Bekijk de site in een printer-geschikte layout  Links Sitemap
 

Rubriek onderwerpen:
Column Carien Karsten
Column Nell van de Ligt
Column Burnoutbegeleiding
Column Erik R. Robertson
Column Marja Ruijterman
Column Liz La Force
Column Melissa Blommers
Column Annegreet van Bergen
Column Enrico Kraijo
Column Nooit meer dezelfde
Column Irma Wolf
Gearchiveerde columns(sponsor)


Column Enrico Kraijo

Wat hem boeit
Enrico Kraijo werkt als zelfstandig ondernemer vanuit zijn onderneming Bureau Gemeentelijk Projectmanagement.

Thema’s die in zijn eigen leven een grote rol hebben gespeeld zijn: ‘wat wil ik nu zelf eigenlijk en hoe bereik ik dat‘, ‘hoe zorg ik voor evenwicht in mijn leven’ en ‘hoe kanaliseer ik mijn eigen energie’. Door intensief met deze thema’s bezig te zijn en zelf regelmatig tegen een muur aan te lopen, heeft hij verrassende inzichten verworven rond de vraag: hoe kun je je door succes laten aantrekken, in plaats van aan succes te trekken?

Burnout bestaat niet
Burnout bestaat slechts als maatschappelijk geaccepteerd ziektebeeld. De symptomen die gekoppeld worden aan het etiket burnout laten je zien dat je jouw authentieke verlangens te lang hebt genegeerd. Enrico’s definitie van burnout is dan ook: een diep verlangen naar persoonlijk succes. Hij definieert daarbij persoonlijk succes als: je leven, leven zoals jij dat ten diepste wilt en er ten volle van kunt genieten.

Loopbaan Enrico studeerde Weg en Waterbouw en stapte vanuit de functie van projectleider bij Rijkswaterstaat over naar organisatie adviesbureau Rijnconsult. Behaalde naast zijn werk zijn Masters titel, cumlaude aan de University of Humberside en Lincolnshire in Qualitymanagement. De afgelopen acht jaar werkte hij als organisatie adviseur gespecialiseerd in verandermanagement.

[ Vorige | Begin | Totaaloverzicht | Volgende ]

 
 

19-09-2004 - Thuiskomen in jezelf

In het artikel van 29-07-2004 ‘Burnout en de acht energie-lekken’ werden acht energie-lekken geïntroduceerd. In dit artikel staat het energie-lek lichaam & emoties centraal. Dit artikel is de derde van een achtdelige serie.
‘Ik denk dus ik besta’ is ons motto geworden, terwijl we als voelers geboren worden. Helaas leren velen van ons dat we het gevoel dienen uit te schakelen en puur op ratio moeten leven. Een burnout maakt vaak pijnlijk duidelijk dat dit een doodlopende weg is.


In het artikel over het energie-lek huis ging het over thuiskomen in je huis. In dit artikel gaat het eigenlijk over thuiskomen bij jezelf. Als dit lastig is kun je de volgende drie energielekken onderzoeken:

 • Je weet niet wat je voelt;
 • Je voelt iets, maar onderdrukt dit;
 • Je voelt veel, maar weet niet waar het vandaan komt.

De eerste twee energielekken zorgen ervoor dat je ongemerkt leeg loopt. Mensen die onderweg zijn naar een burnout verliezen veel energie op deze manier. Als je niet weet wat je voelt, kun je alleen je ratio volgen. Met het eerste energielek kun je als het ware beredeneren dat er niks aan de hand is en dat alles goed gaat. “Ik werk 80 uur in de week en heb alles goed onder controle, dat geeft mij een kick, gelukkig voedt mijn vrouw de kinderen op, dus dat is goed geregeld. Ik squash twee keer per week, dus ik voel me goed”. Dit eerste energielek is erg schadelijk, omdat je jezelf telkens kunt uitleggen dat het goed met je gaat, terwijl je niet voelt dat je jezelf aan het uitputten bent.

Mensen die zo leven kunnen plotseling verrast worden door ‘de man met de grote hamer’. Vooral als mensen lang zo leven kan dit tot een ernstige ziekte leiden. Sommige mensen volharden hierin, en zien ziekte als iets externs, iets dat behandelt moet worden door experts en medicijnen.

Het tweede energie-lek, kost ook veel energie. Je verliest sneller energie, omdat je ook nog energie moet stoppen in het onderdrukken van wat je voelt. Je ratio is actief in gevecht met je gevoel. Het goede nieuws is dat je je emoties soms wel even voelt. Je ratio geeft gas, terwijl je lichaam op de rem trapt. “Soms heb ik het in mijn rug, maar dan denk ik kom op even doorzetten, laat je niet kennen. Ik hecht grote waarde aan discipline, daarmee heb ik veel bereikt, gevoel is een teken van zwakte.”
De meeste mensen die zich net ziek melden en zich realiseren dat ze burnout zijn, zijn even gestopt met gas geven. De stilstand is nog iets beangstigends. Wat nu? zegt de ratio. De ratio gaat ze helpen om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over alles wat met burnout te maken heeft. Pas als de ratio moet toegeven dat het eigenlijk heel logisch is dat alles nu even stil staat, ontstaat er ruimte om meer te voelen.

In het derde energie-lek gaat veel energie zitten in de verwarring. Het niet kunnen plaatsen van gevoelens en emoties. Mensen met burnout maken weer (opnieuw) contact met hun lichaam en hun emoties. Ze worden overvallen door emoties, maar kunnen er (nog) geen woorden aan geven. Ons lichaam slaat onverwerkte emoties op en deze komen langzaam vrij. “Bij de kleinste tegenslag barst ik al in huilen uit het lijkt wel alsof ik dan in mijn tranen verdrink, ik heb achteraf wel een opgelucht gevoel, toch schaam ik me ervoor als het gebeurt.”

De drie energielekken zijn in deze volgorde ook een groeiproces. Na deze fases kan men kiezen om ratio en gevoel samen te laten werken. Betekenis geven aan wat er is, is de weg die leidt tot meer persoonlijk succes. Je komt op deze wijze meer in je kracht te staan. Je aardt. Je komt thuis in jezelf.

Wil je reageren op deze column? Klik dan hier.

08-09-2004 - Burnout? Dicht het energielek geld!

In het artikel van 29-07-2004 ‘Burnout en de acht energie-lekken’ werden acht energie-lekken geïntroduceerd. In dit artikel staat het energie-lek geld centraal. Dit artikel is de tweede van een achtdelige serie.
We zijn in onze kapitalistische maatschappij vergeten dat geld gestolde liefde is. Geld is verworden tot een middel waar altijd een tekort aan lijkt te zijn.


Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de wijze waarop je denkt over geld, ook geldt voor de wijze waarop je denkt over liefde. Om dit te illustreren worden hier een achttal gedachten en emoties over geld uitgewerkt. Ik raad je aan om het artikel twee keer te lezen en dan bij de tweede keer het woordje geld te vervangen door liefde, dan zul je merken dat dit artikel eigenlijk over liefde gaat.
Ik start met de gedachten en emoties die ervoor zorgen dat geld een flink energie lek voor je is. Naarmate je verder leest vind je gedachten die voor minder energielekkage zorgen. De laatste gedachten en emoties zorgen ervoor dat geld een energiebron voor je is. Welke herken jij?


 • Je vindt dat geld stinkt. Geld is een noodzakelijk kwaad. Je hebt eigenlijk een hekel aan geld en vooral aan rijke mensen. Je vindt het oneerlijk dat sommigen onder ons veel geld hebben en anderen weinig.
 • Geld is niet belangrijk voor je. Je vindt dat er belangrijkere dingen zijn dan geld. Geld maakt immers niet gelukkig. Je leeft het liefst in een wereld waar geen geld nodig zou zijn. Jij hebt geld eigenlijk niet nodig om gelukkig te zijn.
 • Je vindt geld wel handig, maar absoluut niet het belangrijkste. Je vindt dat geld je niet gelukkig maakt, maar het maakt je leven alleen gemakkelijker. Je hebt geld wel nodig, helaas.
 • Je hebt geld alleen nodig om te leven. Geld doet je weinig. Je vindt dat geld er alleen is om uit te geven en om de rekeningen te betalen. Eigenlijk heb je een neutraal gevoeld over geld.
 • Je vindt dat geld je vrijheid geeft. Geld betekent zorgeloosheid voor je en vooral veel gemak. Als je veel geld zou hebben zou je pas echt vrij zijn.
 • Je vindt geld geen probleem. Je vindt dat geld je juist mogelijkheden biedt. Geld is eigenlijk wel gemakkelijk. Geld geeft je een gevoel van veiligheid.
 • Je hebt altijd wel genoeg geld. Geld vind je vandaag de dag best belangrijk. Je hebt geld op zijn waarde weten te schatten.
 • Je houdt van geld. Je vindt geld een fantastisch onderdeel in je leven. Geld hebben vind je heerlijk.

Je kunt het ‘energielek geld’ dus dichten door je denken over geld te veranderen. Door meer van jezelf te gaan houden, je eigenwaarde te vergroten. Dit klinkt éénvoudig, maar is een heel gevecht. Naarmate je de kwaliteit van jouw gedachten over geld verhoogt, zul je ook merken dat, op den duur, meer geld naar je toekomt.

Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste mensen een schuldgevoel krijgen als ze meer gaan verdienen dan hun ouders. Zij tonen onbewust hun loyaliteit aan hun ouders, door zichzelf een inkomensplafond op te leggen, of om ervoor te zorgen dat ze niet genieten van hun inkomen. De gedachten over geld en dus ook liefde neem je immer onbewust over van je ouders. De gedachten die jij het meeste herkende komen hoogst waarschijnlijk overeen met die van je ouders. Het vergt dus moed om het energielek geld te dichten, want het voelt alsof je papa en mama verraad. Soms verkiezen mensen financiële problemen boven dit schuldgevoel.

Wil je reageren op deze column? Klik dan hier.

12-08-2004 - Burnout? Gebruik je huis als batterij!

In het artikel van 29-07-2004 ‘Burnout en de acht energie-lekken’ werden acht energie-lekken geïntroduceerd. In dit artikel staat het energie-lek huis centraal. Dit artikel is de eerste van een achtdelige serie.
In onze westerse maatschappij zijn we steeds meer vervreemd geraakt van onze natuurlijke omgeving. Hoe je hier energie aan kunt verliezen en hoe je van je huis een batterij kunt maken wordt in dit artikel uitgewerkt.


Het huis is een afspiegeling van ons innerlijk. Je huis laat je zien hoe je van binnen in elkaar zit. Als je zelf weinig energie hebt, zal je huis waarschijnlijk een aantal boodschappen bevatten, die maken dat je veel energie verliest. Als je eenmaal weet met welke bood-schappen je je hebt omringd, zijn deze eenvoudig te veranderen in positieve boodschappen. Hier volgen een vijf-tal schadelijke boodschappen.

Je zult nooit rust krijgen!
Een huis dat niet af is zegt tegen je: je doet nooit genoeg, je zult nooit rust krijgen! Als je lekker wilt gaan zitten word je geconfronteerd met behang dat loslaat, die lelijke vlek op het tapijt, met die deur die niet sluit. Je gaat snel TV kijken, zodat je het even niet hoeft te zien.
Door stap voor stap alle klusjes in je huis af te werken zul je merken dat je meer energie krijgt. Hoe klein die klusjes ook lijken, als je ze niet doet, kosten ze meer energie. Een huis dat af is zegt tegen je: welkom, rust lekker uit!

Alles wat je wilt hebben is moeilijk te krijgen!
In een huis waar alle spullen onvindbaar zijn, waar het vinden van iets simpels veel tijd kost, zegt het huis tegen je: alles wat je wilt hebben, is moeilijk te krijgen. Je hebt geen overzicht.
Als je de rommel ziet, word je snel moedeloos. Gauw die kastdeur dicht. Je verliest veel energie aan de ontkenning van de noodzaak om schoonschip te maken. Een opgeruimd huis waar alles een vaste plek heeft zegt tegen je: alles wat je zoekt zul je snel vinden.

Je bent niks waard!
Als je alleen maar spullen in je huis hebt staan, die je kocht omdat ze zo goedkoop waren, zegt het huis tegen je dat ook jij niet zoveel waard bent. Goedkope spullen verslijten ook vaak sneller of vervelen snel. Voor goedkope spullen kies je vaak ook niet echt, ze staan in je huis omdat een slimme marketing meneer of mevrouw, snel inspeelde op jouw hebzucht.
Als je je in jouw huis hebt omringd met mooie spullen die je graag zelf wilde, waar je een tijdje voor moest sparen. Dan zegt het huis tegen je: jij bent het waard. In spullen van hoge kwaliteit is ook vaak veel liefde en aandacht gestopt door de maker of ontwerper, ze geven energie.

Je bent kwetsbaar!
Als je weinig doet aan het onderhoud van je huis of je tuin zal verval snel zijn intrede doen. Een huis met rotte kozijnen, een lekkend dak, een verwilderde tuin zegt tegen je dat je weinig liefde nodig hebt. Waarschijnlijk zul je ook je lichaam makkelijk verwaarlozen. Een slecht onderhouden, tochtig huis tast direct je gevoel van veiligheid aan en dit kost in verhouding veel energie. Een goed onderhouden huis en tuin zeggen tegen je: wees welkom en voel je veilig en beschut, zelfs het zwaarste weer kan jou niet raken.

Je blijft vast zitten in het verleden!
Als je huis gevuld is met spullen die je maar niet weg kan gooien, is er weinig ruimte voor nieuwe dingen. Het huis is gevuld met jouw verleden. Je durft niet echt afscheid te nemen van eerder gemaakte keuzes of gekregen spullen. Dit kan een verstikkend gevoel opleveren.
Je leeft niet echt meer in een huis, maar in een magazijn. Door alles weg te doen wat niet meer in je huidige leven past geef je jezelf ruimte. Het huis met veel lege opbergruimte zegt tegen je: er is ruimte in je leven voor nieuwe dingen, stel je open, ga op ontdekkingstocht.

Door je bewustzijn te openen voor je huis en je woonomgeving zul je merken hoeveel wijze adviezen vlak voor je neus aanwezig zijn. Een prachtige bewustwordingsoefening gaat als volgt: kies het vertrek uit in je huis waar je jezelf intuïtief het lekkerst voelt, waar je energie krijgt. Schrijf nu eens op: wat maakt dat dit vertrek je zo’n prettig gevoel geeft. Met dit lijstje heb je iets in handen om ook van de andere vertrekken een batterij te maken!

Wil je reageren op deze column? Klik dan hier.

29-07-2004 - Burnout en de acht energie-lekken

Bij burnout draait het om het ontbreken van energie. Gewoonweg geen puf hebben om iets te ondernemen. Ik wou dat ik meer energie had, hoor je veel mensen met burnout zeggen. Op de vraag: waar is al die energie dan gebleven ontbreekt vaak het antwoord. Hansje Dijkers wist wèl waar de lekken zaten en stopte zijn vinger in de dijk en redde Nederland van de onderstroming. In dit artikel worden de acht grootste energielekken belicht. In de volgende acht artikelen wordt ieder energielek uitgebreider besproken, ook worden dan aanbevelingen gedaan om van energie-vreters energiegevers te maken.

Er zijn drie lekken die te maken hebben met veiligheid, hieraan kun je de meeste energie kwijtraken. Het zijn je huis; je lichaam & je emoties en je familie & relaties. Op deze drie gebieden kun je behoorlijk leeglopen. Als je huis een rommeltje is of in een onprettige omgeving staat, kost dit ongemerkt energie. Als er spanning is met je familie en je relaties, lekt er nog meer energie weg. Als je je niet lekker in je vel voelt, of nog erger, je je eigen lichaam niet meer voelt of kent, kan er zonder dat je het merkt veel energie wegvloeien. Je lichaam en je emoties hebben immers de ‘Hansje Dijkers functie’.
Als je in een fijn huis woont waar je je echt thuis voelt, als je omringd wordt door voedende relaties en je lekker in je vel zit, voel je je veiliger en heb je meer energie

Er zijn drie lekken die te maken hebben met vrijheid. Het zijn: geld, positief denken en communicatie. Als je te veel met geld bezig moet zijn, omdat hier een voortdurend tekort aan is, heb je voortdurend zorgen. Als je negatief over jezelf en anderen denkt, wordt je somber en futloos. Als je agressief of passief communiceert, ontmoet je veel weerstand. Als je voort-durend door dikke stroop moet lopen word je heel erg moe.
Als je inkomsten je uitgaven overstijgen, als je positief over jezelf kunt denken, als je liefdevol met anderen kunt communiceren. Dan voel je je veel vrijer. Vrijheid geeft on-begrensde mogelijkheden en meer energie.

Er zijn twee lekken die te maken hebben met zin. Dat zijn werk en tijd. Werk dat men beschouwt als zinloos of niet leuk kost energie. Tijd die niet zinvol wordt besteed kost ook energie. Als je daarin tegen werk doet wat leuk is, wat bij je past. Als je je tijd besteedt zoals jij dat graag wilt dan krijg je energie. In deze laatste twee gebieden worden vaak oorzaken van een burnout gezocht. Logisch, omdat het zich daar het duidelijkst manifesteert. Toch blijkt vaak dat het meer te maken heeft met de thema’s veiligheid en vrijheid

De opgave voor mensen met burnout is dan ook om te werken aan veiligheid, vrijheid en zingeving. Stap één is te gaan registreren wanneer er energie weglekt. Stap twee is te onderzoeken welke van de acht energielekken verantwoordelijk is. Stap drie is dat kleine beetje overgebleven energie gebruiken om het energielek te dichten. Stap vier is langzaam aan een succesvol leven te bouwen, dit te vullen met zaken die je echt graag doet en die je energie geven.

In het volgende artikel staat ‘het huis’ centraal. Hoe je hier energie aan kunt verliezen en hoe je van je huis een batterij kunt maken.

Wil je reageren op deze column? Klik dan hier.

18-07-2004 - De les van burnout: stilstand is vooruitgang

In onze prestatiegerichte maatschappij is het verplicht om je tijd nuttig te besteden. Je ontkomt bijna niet aan dit bevel en zeker niet openlijk. Veel mensen doen zo hun best hieraan te voldoen, dat ze zichzelf (letterlijk) voorbij lopen. Dat noemen we burnout. Zij zijn, weliswaar zonder dat zij dat wilden, ontsnapt uit het systeem. Opnieuw kiezen wat echt nuttig is, is weer mogelijk.

Er bestaan twee categorieën mensen met burnout, namelijk wijze en intelligente. Intelligente mensen zien burnout als een ziekte, een noodgedwongen periode van stilstand die hopelijk zo snel mogelijk weer ‘over’ is. Burnout is voor hen een meetbaar probleem dat moet worden opgelost. Als intelligente mensen ergens slim in zijn, dan is het wel in problemen oplossen. Zij zijn vaak ook het snelste weer ‘beter’, soms wel binnen dertig dagen.

Wijze mensen met burnout hebben ingezien dat stilstand heerlijk is. Zij hebben geleerd dat je meer bereikt door minder te doen. De volgende tekst van Tsjoeang-tse (vrij vertaald) maakt dit principe duidelijk:

“Er was eens een man die zijn eigen voetafdrukken en schaduw niet wilde zien. Hij besloot ze te ontvluchten en liep weg. Maar terwijl hij voortrende, verschenen er meer voetafdrukken en zijn schaduw hielt hem moeiteloos bij. Hij ging steeds harder en harder rennen, zonder te stoppen, tot hij tenslotte een burnout opliep.

Had hij stilgestaan, dan waren er geen voetafdrukken geweest. Had hij zitten rusten in de schaduw, dan zou zijn schaduw zijn verdwenen.”

Wijze mensen die een burnout echt hebben doorleeft richten hun leven heel anders in. Zij zorgen ervoor dat zij tijd in overvloed hebben en dat ze alles in hun eigen tempo doen. Op de snelweg gaan ze rustig opzij voor een bumperklever, zonder dat zij daar wrok bij voelen. Bij een deadline (prachtige symboliek trouwens) die nadert, geven ze zichzelf toestemming om de deadline niet te halen. Ze hebben geleerd dat verkeerde inschattingen maken geen dooszonde is. Zij weten dat het een signaal is dat ze weer te veel willen en passen hun volgende deadlines daarop aan.

Wijze mensen met burnout weten dat hun innerlijke welzijn niet afhankelijk is van wat andere mensen van hun vinden of van materiële dingen of van status, zoals die fantastische managementfunctie. Ze hebben contact gemaakt met een bron diep van binnen die toegang geeft tot oneindige creativiteit, vitaliteit, vrolijkheid en gezondheid. Door stil te zijn komt de maalstroom van onze geest langzaamaan tot stilstand en kunnen we weer opnieuw contact maken met die bron. Het aardige van deze bron is dat je er altijd over kunt beschikken, je hoeft alleen maar stil te zijn.

Wijze mensen met burnout hebben wel heel veel weerstanden ontmoet bij het bereiken van deze bron. Door zichzelf bij iedere weerstand steeds de vraag te stellen ‘wat vind ik zelf nu belangrijk en waarom eigenlijk?’ hebben zij een weg terug gebaand, naar waar het allemaal begon.

De maatschappij zegt: koop deze auto en u bent gelukkig. De maatschappij zegt: volg deze opleiding in uw avonduren, dan zult u een betere baan krijgen en dan wordt u gelukkig. De maatschappij zegt, koop deze machine en u bespaart tijd. Als dit zo was dan hadden we nu niks te doen, met al onze tijdbesparende machines. Wijze mensen weten dat je tijd niet kunt besparen je kunt het alleen nemen. Dat is alles. Neem de tijd en wees persoonlijk succesvol. Leef je leven zoals jij dat ten diepste wilt en geniet ervan.

Wil je reageren op deze column? Klik dan hier.